Intézmény feladatai

Az adatgazda feladatai:

  1.  A közadatkeresőhöz való csatlakozás miatt regisztrálni kell az admin.kozadat.hu oldalon, az Új adatgazda regisztráció menüben (intézményi, adatfelelős és kapcsolattartó adatokkal).

A regisztrációkor megadott adatokat, a megfelelő aláírással ellátva el kell faxolni a Közadat Programhoz (06-1/795-0445), vagy szkennelve elküldhető az info@kozadat.hu címre.

A regisztráció folyamatát bemutató dokumentum itt tölthető le.

2.  Leíró adatok elkészítése

  •  SAJÁT HONLAPPAL RENDELKEZŐ (illetve társulásban működtetett, vagy a felügyeletet ellátó szerv honlapját igénybe vevő) adatgazdáknak:

a) Saját OAI szerver használata

A sikeres regisztrációt követően, telepíteni kell az OAI szervert, majd az OAI adatok módosítása menüben szereplő mezők kitöltése után a központilag előírt konfigurációs paramétereket (config.xml) kell letölteni a Központi konfiguráció letöltése menüpontban, majd a már beállított program konfigurációjához a config_up oldalon hozzáadni.

A metaadatok előállítása során figyelembe kell venni a törvényben és a kapcsolódó végrehajtási rendeletekben foglaltakat (a mellékletek tartalmazzák a formai és tartalmi követelményeket).

b)  Központi OAI szerver igénylése

Ebben az esetben az OAI szerver telepítése, üzemeltetése a Közadat program feladata, a használata ingyenes.

Új adatgazdák a regisztráció során jelölhetik be, hogy rendelkeznek saját honlappal, de a központi OAI szervert kívánják igénybe venni, míg regisztrált és aktív státuszú adatgazdák az adminisztrációs felületen megadott e-mail címről kérhetik az üzembe helyezést.

  •  A KÖZPONTI HONLAPOT IGÉNYBE VEVŐ ADATGAZDÁKNAK:az adatszolgáltatást bemutató dokumentum alapján lehet feltölteni a saját tárhelyre a közérdekű adatokat, valamint elkészíteni a hozzájuk tartozó leíró adatokat.

3.  Ezután indítható az adminisztrációs felületen a tesztaratás. Amennyiben sikeres volt az aratás, akkor kérhető az aktiválás, melynek eredményeként a közzétett közérdekű adatokról elkészített metaadatok kereshetővé válnak az egységes közadatkereső rendszerben.

4.  A 305/2005 (XII.25.) kormányrendelet előírja, hogy a saját honlapon közzétevő a honlapján az egységes közadatkereső rendszerre mutató hivatkozást köteles elhelyezni. Ez biztosítja a közadatkereső minél szélesebb körű elérhetőségét. Ezt elősegítendő a http://kozadattar.hu/egyeb_segedletek oldalon elhelyeztünk egy letölthető keresődobozt, valamint a Közadatkereső logóját.

Az adatszolgáltatás folyamatáról bővebb információt itt olvashat.

Amennyiben az adatszolgáltatással kapcsolatban kérdése van, a Közadat program munkatársai (info@kozadat.hu; 06 (1) 896-1333) segítenek Önnek.